Cum sa economisesti bani eficient

by Costin

Decizia de a economisi ne apartine, insa depinde de posibilitatile, obiectivele si necesitatile fiecaruia.  Bancile ofera instrumente de economisire adaptate cerintelor clientilor. Astfel, avem posibilitatea de a alege din varietatea de produse de acest gen, unul potrivit pentru noi. Din diversitatea produselor de economisire se disting doua categorii de baza: depozitele si conturile de economii.

Depozitul bancar

Este un produs de economisire clasic, destinat atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice, ce presupune imobilizarea unei sume de bani pe o perioada determinata.

Exista mai multe tipuride depozite, gruparea lor realizandu-se in functie de anumite criterii. Astfel:

In functie de moneda in care este exprimat:

 • depozitul in lei
 • depozitul in valuta.

Tinand seama de perioada pentru care se constituie, denumita si maturitate a depozitului:

 • depozitul pe 1 saptamana, 2 saptamani, 1 luna, 2, 3, 6, 9, 12 sau chiar 24 de luni.

Perioadele pot diferi de la banca la banca; sfarsitul perioadei pentru care a fost constituit depozitul se numeste scadenta.

Majoritatea bancilor ofera o facilitate de economisire intitulata depozitover-night (peste noapte), in general pentru clientii persoane juridice, ale caror caror conturi prezinta la finalul fiecarei zile bancare solduri ce depasesc anumite limite. Asa cum reiese si din denumirea sa, constituirea depozitului over-night se realizeaza automat la finalul zilei, prin transferul disponibilului existent in contul curent. Pana in dimineata urmatoarei zile bancare, pentru suma imobilizata in contul de depozit, se bonifica o dobanda, al carei nivel, inferior dobanzilor oferite la depozitele la termen, variaza de la banca la banca.

In ceea ce priveste posibilitatea de reinnoire automata si modalitatea de plata a dobanzii, se poate opta pentru depozitul cu reinnoire automata si capitalizarea dobanzii, ceea ce inseamna ca, la scadenta, se constituie un nou depozit care include si dobanda aferenta depozitului expirat, pe o perioada similara cu cea a depozitului anterior;

Optiunea de capitalizare asigura un plus de castig generat de bonificarea de dobanda la dobanda acumulata.

 • depozitul cu reinnoire automata si fara capitalizarea dobanzii, la scadenta constituindu-se un nou depozit de aceeasi valoare si pe aceeasi perioada, dobanda bonificata la depozitul expirat fiind transferata in contul curent;
 • depozitul fara reinnoire automata, situatie in care, la scadenta, suma depozitului si dobanda aferenta sunt transferate in contul curent.

La depozitele fara capitalizarea dobanzii, exista si posibilitatea ca dobanda sa fie bonificata in avans, la constituirea depozitului. In situatia in care clientul solicita ulterior lichidarea depozitului inainte de scadenta, suma initiala depusa va fi diminuata cu dobanda bonificata pentru depozitul care nu a ajuns la maturitate.

In functie de tipul de dobanda cu care se bonifica depozitul, se poate opta pentru:

 • depozitul cu dobanda fixa, caz in care dobanda ramane neschimbata pe intreaga perioada a depozitului;
 • depozitul cu dobanda variabila, banca asumandu-si astfel libertatea de a modifica rata dobanzii pe durata depozitului, in functie de evolutia pe piata a dobanzilor.

Eista banci care ofera depozite cu dobanda progresiva, aceasta insemnand ca rata dobanzii bonificate creste de la luna la luna, in cadrul unei maturitati prestabilite (de exemplu 3 luni). In ceea ce priveste valoarea depozitelor, bancile pot stabili limite minime, sub care nu este posibila constituirea depozitului sau limite maxime, peste care, exista posibilitatea negocierii dobanzii bonificate.

Formula de calcul a dobanzii

Dobanda se calculeaza pentru perioada fiecarui depozit, luand in considerare rata anuala a dobanzii (1 an = 365 zile) stabilita de banca in functie de maturitatea depozitului.

Astfel, pentru un depozit in suma de 15.000 RON, cu o maturitate de 91 zile si o rata a dobanzii de 8%/an, dobanda bonificata se determina utilizand urmatoarea formula:

Dobanda = (15.000*8%)/365*91 =  299,18 RON

Veniturile din dobanzile bonificate la produsele de economisire nu sunt impozabile (de la 01.01.2009, conform OUG 200/2008 pentru modificarea si completarea Codului fiscal).


Sortarea printre ofertele de apartamente de vanzare ieftine

by Costin

Ati ajuns la varsta la cate incepeti sa va uitati dupa apartamente de vanzare ieftine? Cumpararea primei proprietati imobiliare poate fi cu usurinta cea mai mare investitie pe care ati facut-o vreodata, ceea ce face mult mai important sa aveti un plan inainte de a merge la cumparaturi. Ca si in cazul oricarei alte investitii, ar trebui sa va faceti temele, sa determinati cat de mult sunteti dispus sa investiti, si ceea ce sperati sa obtineti din aceasta experienta de sortare printe nenumaratele oferte.

apartamente de vanzare ieftine

 1. Decideti unde doriti sa locuiti. Ce parte a orasului se potriveste cel mai bine stilul dvs de viata? Cat de departe vreti sa fie fata de locul de munca? Sperati sa aveti un magazin pentru cumparaturi in apropiere? Daca doriti sa locuiti intr-o o comunitate, puneti asta pe lista de dorinte. In cazul in care aveti nevoie de spatii deschise din apropiere, uitati-va pentru cartierele de langa parcuri. Cu cat aveti o lista mai specifica cu atat va va fi mai usor, mai ales atunci cand vine vorba de sortarea printre multitudinea de apartamente ieftine de vanzare.
 2. Determinati cat de mult doriti sa platiti. Luati in considerare intalnirea cu un ofiter de imprumut care urmeaza sa fie va ajute in dobandirea unui credit ipotecar. El va va intreba despre veniturile si datoriile pe care le aveti pentru a determina cat de mult va puteti permite sa cheltuiti. Apoi, petreceti ceva timp pentru a decide ceea ce vreti sa arate viata dvs dupa ce ati cumparat apartamentul. Doriti sa aveti suficienti bani pentru a calatori sau doriti sa aveti copii intr-un viitor nu prea indepartat? Un creditor va poate spune cat de mult va puteti permite astazi, dar el nu poate sti ce sperati sa faceti cu viata dvs in viitor. Daca aveti de gand sa cumparati mai ieftin apartament decat va puteti permite veti bani ramasi pentru alte lucruri.
 3. Gasiti un agent imobiliar. Un agent cunoaste piata si poate folosi “lista de dorinte” ca un instrument pentru a gasi un apartament ieftin de vanzare care sa fie potrivit pentru dvs. Acesta poate, de asemenea, negocia pentru a va obtine cea mai buna afacere posibila pentru o proprietate si va completa toate documentele necesare pentru cumpararea unei case. Asigurati-va ca alegeti pentru un agent care va poata reprezenta in calitate de cumparator, si nu un agent de vanzare pe care l-ati intalnit la o casa deschisa. Nu uitati ca vanzatorul este cel care plateste agentul cumparatorului, astfel va nu veti pierde bana daca lucrati cu un agent.
 4. Adresati-va agentul imobiliar pentru a scrie o oferta in numele dvs. dupa ce ati gasit o un apartament ieftin de sunteti interesat de cumparare. Acesta va poate ajuta sa stabiliti o suma de deschidere corecta si va va aminti de orice facilitati suplimentare care pot fi incluse. Agentul dvs. va sti daca trebuie sa includa un eveniment neprevazut de finantare, ceea ce face ca oferta sa depinde de obtinerea unui credit ipotecar acceptabil. Acesta va prezenta oferta agentului vanzatorului, sau proprietarului, daca acesta lucreaza fara un agent, si va va tine la curent cu privire la modul in care merg negocierile. agent imobiliar apartamente
 5. Aflati cat de mult va va costa, de fapt, cumpararea un apartament. Cumparatori neexperimentati sunt adesea socati sa afle ca achizitia lor initiala se va implica mai mult decat plata avansului. Asteaptati-va la costuri de inspectie, taxele de imprumut, taxe de inscriere, asigurare pentru prima luna, taxe de inregistrare, taxele de evaluare si taxele de avocat. Toate aceste comisioane se pot adauga de la 3 pana la 8 procente din pretul de achizitie final. Adresati-va agentul dvs. pentru ca acesta sa faca o estimare pentru orice proprietate pe care o aveti in considerare, astfel incat sa stiti ce costurile totale vor fi.
 6. Aflati despre costurile curente. Cereti sa vi se dea copii ale facturilor proprietarilor precedenti pentru utilitati, taxe de proprietate, facturile de reparatii, de asigurare si facturi pentru servicii, cum ar fi de ridicare a gunoiului. Nu uita sa adaugati aceste cheltuieli in bugetul lunar pentru a lua o decizie cat mai informata in legatura cu ofertele de apartamente de vanzare ieftine.

Jocurile cu carti au si ele avantajele lor

by Costin

Daca ne gandim la jocuri cu carti online, putem sa ne dam seama de faptul ca istoria acestora este destul de scurta. Regulile, formele si calitatile cartilor sunt aceleasi cu cele din jocuri cu carti normale. Majoritatea cercetatorilor afirma ca aceste jocuri ar avea originea undeva in China, si aceasta concluzie a aparut datorita faptului ca hartia, a aparut pentru prima data tot in China. La inceputul existentei lor, simbolurile care apareau pe acestea erau din lumea musulmana, si abia mai tarziu acestea au fost inlocuite cu regi, regine si alte personaje de la curtea regala.

Exista jocuri cu carti care au reguli standard, dar exista si jocuri care in functie de regiunea in care se joaca, au reguli diferite. In general, astfel de activitati ne solicita rapiditatea, gandirea pragmatica si spiritul de observatie. Astfel de activitati sunt atractive chiar si pentru copii cei mai mici, care inca nu ar putea sa tina minte regulile, sau nu ar stii ce ar avea de facut. Insa grafica lor, coloristica acestora, atrage privirile oricui. Aici trebuie sa ne folosim logica, si sa nu uitam ca jucam pentru a castiga. De aceea, concentrarea maxima ne va fi de ajutor pentru a-i invinge pe ceilalti participanti.

In mediul online, jocurile cu carti se pare ca sunt printre cele mai apreciate si practicate activitati recreationale. Fie pauza de masa cat de mica, o partida de jocuri cu carti este intotdeauna mai mult decat binevenita. Regulile jocurilor din mediul online sunt in general aceleasi cu regulile jocurilor normale, si avem nevoie doar de mouse, pentru a putea deveni campioni.

In astfel de activitati multi oameni gasesc acel refugiu pe care il cauta intr-o zi agitata, sau acel strop de concurenta, de care de multe ori avem nevoie, pentru a ne trezi la realitate. Ele sunt accesibile oricui, si in functie de varsta jucatorului, poate fi ales si gradul de dificultate al jocului. Nimic mai simplu, nimic mai interesant! Incercati sa jucati macar o partida de jocuri cu carti, si veti vedea cum incet incet, veti deveni dependenti de aceasta “gura de aer”, de care si copii, si adultii, au nevoie. Jocul este o activitate care trebuie sa-si gaseasca loc in agenda fiecarei persoane, deoarece ne ajuta sa ne relaxam si sa petrecem un timp in care ne si distram, dar ne si punem creierul in miscare.


Avantaje si dezavantaje ale ferestrelor tip termopan

by Costin
Ferestre tip termopan

Cand vine vremea renovarilor si incepi sa cauti variante pentru ferestre noi, ai putea sa iei in considerare achizitionarea ferestrelor de tip termopan. Acestea sunt o alegere foarte buna pentru casa intrucat arata foarte bine si au multe beneficii. Bineinteles, costa mult mai mult decat cele obisnuite, dar pe termen lung isi vor merita banii. Datorita eficientei energetice ridicate, acestea vor mentine constanta temperatura din casa ta si vor ajuta la reducerea facturilor de energie, ceea ce te va ajuta sa iti recuperezi investitia.

Iata principalele avantaje pe care ferestrele termopan de calitate le ofera:

 • Costuri scazute de energie – asa cum am mentionat mai devreme, asta este unul din principalele avantaje pe care acest tip de ferestre le ofera. In cazul in care ai aemenea ferestre instalate in toata casa, vei putea reduce pierderile de caldura. Conform specialistilor de la Geamuritermopane247.ro, vei ajunge la facturi mici de energie si va fi mai usor sa incalzesti sau sa racesti casa (in functie de anotimp). Exista si variante cu mai mult de doua straturi de geam, ce vor furniza protectie aditionala, rezultand la pierderi si mai mici de caldura. Ferestre tip termopan
 • Izolare fonica – un alt mare avantaj al termopanelor este ca reduc zgomotele ce vin din exterior. Datorita celor doua straturi, se creeaza o bariera intre exterior si interior. Asta poate fi de folos in cazul in care locuiesti intr-un cartier zgomotos sau in apropierea unei sosele circulate. De asemenea, exista si un avantaj din punct de vedere al sigurantei – sunt mult mai greu de spart decat cele obisnuite.
 • Alte informatii suplimentare interesante pentru tine pot fi si cele despre ferestrele personalizate, unice.
 • Limiteaza formarea condensului – foarte util atunci cand locuiesti intr-o zona cu umiditate ridicata. Cand aerul umed ia contact cu o suprafata a carei temperatura este mai joasa, incepe sa se formeze condensul. Acest efect va face camera mai racoroasa decat ar trebui sa fie, si, in final, va umfla factura de caldura. Ferestrele termopan gestioneaza aceasta problema cu brio datorita celor doua straturi ce previn formarea condensului.
 • Limiteaza lumina soarelui – lumina solara care va patrunde in casa va fi redusa. Pentru unii, asta poate fi un dezavantaj, dar pentru mobilier, picturi, pereti si covoare, lumina solara poate fi daunatoare, cauzand stricaciuni asupra lor in timp. Montare geam termopan

Termopanele au totusi si un dezavantaj:

 • Nu pot fi reparate – din pacate, aceste ferestre nu se pot repara tocmai datorita punctului forte al acestora – aerul etans format intre cele doua panouri. In cazul in care acestea nu sunt etanse, umezeala si condensul vor aparea la scurt timp. De asemenea, vizibilitatea va fi redusa. Deci, daca cele doua panouri de geam nu vor mai fi etanse, repararea acestora nu este posibila. In cazul in care urmarile sunt grave, inlocuirea este singura solutie.

Sfaturi de conducere pentru cei care abia au terminat scoala de soferi

by Costin
Condus pe timp pe ploaie

Ati urmat o scoala de soferi, ati invatat sa conduceti, v-ati pus cu burta pe carte si ati invatat si legislatia. In cele din urma, a venit ziua examenului auto, dar fiind bine pregatit, l-ati trecut fara probleme. Felicitari – Ati devenit sofer cu acte in regula! Aveti grija insa, pentru ca lectiile in domeniul condusului nu se termina o data cu absolvirea scolii de soferi. Acum sunteti incepator, si aveti o multime de lucruri de invatat fara instructor langa dumneavoastra. Mai jos v-am pregatit cateva sfaturi care sa va ajute sa conduceti cat mai in siguranta:

1. In fiecare zi, inainte de a incepe:

 • Dati o tura in jurul masinii pentru o scurta verificare;
 • Asigurati-va ca toate geamurile masinii sunt curate;
 • Verificati nivelul din rezervor al lichidului de parbriz, aveti grija sa fie mereu plin;
 • Cand va asezati in scaunul soferului, verificati pozitia scaunului si a oglinzilor.

2. Pe ploaie adaptati viteza, folositi stergatoarele si pastrati o distanta cat mai mare fata de vehiculele din fata voastra. O masina n-ar trebui sa fie mai aproape de doua secunde fata de masina din fata. E recomandat chiar sa mariti aceasta distanta la trei secunde sau mai mult, fiecare secunda in plus va da mai mult timp de reactie, conform celor de la Scoli-soferi.net. Condus pe timp pe ploaie

3. Din ce in ce mai multe T.I.R.-uri circula pe autostrazile din ziua de astazi. La intersectii, nu depasiti prin partea dreapta un TIR pentru a vira dreapta.

4. PASI pentru DEPASIRE:

 • Sa aveti o fereastra de minim 5 secunde pentru manevra;
 • Semnalizati intentia;
 • Asigurati-va calea, daca este sigur, liber si legal;
 • Luati decizia depasirii si accelerati;
 • Pe timp de noapte schimbati faza scurta cu faza lunga pentru a evita orbirea soferului pe care il depasiti;
 • Reveniti pe banda doar dupa ce vedeti in totalitate partea din fata masinii depasite in oglinzi.

5. Informati-va despre conditiile de drum si manevrati usor volanul, franarea si acceleratia.

6. In cazul unui derapaj:

 • Luati piciorul de pe acceleratie si frana;
 • Luati piciorul de pe ambreiaj la un vehicul cu o cutie automata- Virati catre directia in care se deplaseaza masina;
 • Luati o decizie rapida catre directia in care vreti sa mergeti;
 • Scoateti din viteza pe neutru la o masina cu o cutie automata.

7. Uitati-va pe drum dupa posibile obstacole. Asigurati-va ca ceilalti participanti la trafic va vad in orice situatie. Fiti pregatiti pentru un condus defensiv cand ceilalti soferi fac erori.

8. Intotdeauna conduceti incet cand dati cu spatele

9. Intotdeauna puneti centura de siguranta. Nu tineti un copil in brate, acesta trebuie asigurat corespunzator , in siguranta, pe locul din spate.

10. Pe timp de noapte, la intalnirea farurilor din sens opus, priviti in fata si in sus, putin spre dreapta. Schimbati pe faza scurta daca sunteti la mai putin de 150 m fata de un vehicul care circula din sens opus, sau 60 m cand va apropiati de un vehicul care circula in aceeasi directie. Pe drumurile de tara reduceti luminile cand va apropiati de o curba sau urcati o panta.

11. Franarea:

 • Pe suprafete umede sau inghetate franati gradual;
 • Franati INAINTE de viraje.

12. Cititi si aplicati instructiunile din manualul de mentenanta al masinii.

13. Intotdeauna informati-va despre mediul ce inconjoara masina, asta incluzand motocicletele, bicicletele, skateboard-uri, pietoni etc.

14. Cand conduceti pe autostrada pastrati intotdeauna un SPATIU generos in jurul masinii. Condus pe autostrada

15. Nu conduceti niciodata in unghiul mort al altui sofer. Asigurati-va privind peste umar ca cineva sa nu conduca in unghiul dumneavoastra mort.

16. NICIODATA:

 • Nu conduceti obositi;
 • Dupa ce ati consumat alcool;
 • Dupa ce v-au fost administrate medicamente care va afecteaza reflexele.

17. Fiti vigilenti si verificati tot timpul oglinzile retrovizoare.


Cum sa infiintezi o afacere in domeniul localurilor de nunta

by Costin

Detii un spatiu nefolosit si te-ai gandit sa incepi o afacere in domeniul localurilor de nunta? Am pregatit pentru tine cateva sfaturi care iti vor da o directie:

 • Decide ce produse si servicii va oferi localul tau, cum ar fi servicii de planificari de nunta, catering, fotografii si flori. Studiaza ce ofera competitia, precum si preturile acestora. Cerceteaza noile tendinte participand la targuri de nunti si discutand cu cupluri ce sunt in cautarea unui local. Local pentru nunta
 • Studiaza legile. Daca deja detii un spatiu, cum ar fi o sala sau cladire pe care o vrei transformata intr-o locatie de nunta, va trebui sa verifici daca o afacere de planificari de nunti este permisibila la acea locatie si daca numarul de invitati nu va fi limitat de regulile locale. De asemenea, studiaza avizele si licentele necesare pentru operarea in acea zona.
 • Alege o proprietate, daca nu deja detii una, intr-o zona care se preteaza acestui tip de afacere, si care este relativ aproape de consultanti si contractori ale caror servicii le vei putea include in lista de facilitati disponibile. Cauta o proprietate unica, ce va face cuplurile sa o aleaga in detrimentul curtii din spatele casei a parintilor.
 • Dezvolta o strategie de marketing online ce include promovarea afacerii prin intermediul Social Media si alte medii online, punand bazele unui website si unui blog ce poate fi raspandit in mediul virtual. Asigura-te ca website-ul si blogul sunt dezvoltate pentru a putea fi vizualizate atat de pe PC, cat si de pe tablete, si mai ales telefoane mobile. Conform specialistilor de pe site-ul Salinunta.net, numarul clientilor care acceseaza mediul virtual de pe telefonul mobil sunt in crestere. Unii sugereaza promovarea locatiei tale pe chaturi locale, postand recenzii ale localului tau pe toate site-urile locale si incheind parteneriate cu alti vanzatori pe care cuplurile ii viziteaza inaintea rezervarii localului, cum ar fi magazinele de bijuterii si magazinele de rochii de mireasa. Roaga acesti vanzatori sa distribuie pliante pentru un pranz gratuit sau invitatii la degustari de vinuri sau ateliere de nunta gazduite de localul tau. Poze de nunta
 • Promoveaza localul in asa fel incat sa economisesti bani, dar in acelasi timp sa te faci cunoscut. Spre exemplu, poti promova localul la alte afaceri din domeniu cum ar fi firme de catering si fotografi de nunta ce pot indrepta clientii catre voi. Alatura-te organizatiilor locale din domeniul tau. Cumpara anunturi pe site-uri de nunti pentru ca website-ul tau sa apara pe prima pagina Google a zonei tale geografice. De asemenea, cumpara anunturi Facebook ce trimit linkuri catre website-ul tau. Incepe promovarea afacerii si rezervarea locatiei pentru nunti inainte de a deschide pentru a scadea diferenta dintre cheltuieli si profit.

Toboganele – Instrumente eficiente pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor

by Costin

Copiii sunt captivati de experiente ce forteaza limitele distractiei. Un tobogan la locul de joaca este printre cele mai invigorante optiuni pe care le pot avea, iar alegerea produsului potrivit poate asigura siguranta celor mici ce folosesc echipamentul din zona respectiva. Toboganele pot transforma terenul de joaca intr-unul distractiv si pot oferi o gramada de distractie. In continuare evaluam diferitele beneficii ale acestor jucarii pentru a-ti oferi o informatie valoroasa ce te va ajuta sa faci urmatoarea achizitie pentru zona ta de joaca mult mai usoara.

Imbunatatirea aptitudinilor fizice

Echipamentele de joaca ii tin pe cei mici in miscare in timp ce se distreaza. Toboganele furnizeaza exercitii de catarare pentru membrele inferioare; barele exerseaza urmezii si bratele; structurile de tip jungle gym fortifica bratele, picioarele si umerii; toate echipamentele impreuna incurajeaza tinerii sa treaca de la unul la altul, oferind o doza sanatoasa de cardio – exercitii benefice pentru inima.

Tobogan gradina

Consolidarea echilibrului si coordonarii

Atunci cand se urca pe tobogane, apoi se pozitioneaza si se lanseaza in alunecare, copilul dezvolta competente valoroase de echilibru si coordonare. In plus, ajuta copiii la construirea orientarii in spatiu, deoarece trebuie sa judece cand este timpul oportun sa puna picioarele pe pamant cand au ajuns la capatul toboganului.

Avantaje intelectuale

Toboganele ajuta la formarea mintii copiilor, deoarece ei fac descoperiri despre lumea inconjuratoare prin intermediul activitatilor motorii si a experientelor senzoriale, potrivit unui studiu recent. Dezvoltarea creierului in primii sase ani de viata este deosebit de importanta, si deorece cei mici isi exercita atat abilitatile motorii cat si senzoriale prin folosirea echipamentelor de joaca, ei creeaza din ce in ce mai multe conexiuni neuronale.

EVO

Imbunatatirea sistemului imunitar

Cele mai multe forme de bacterii nu sunt daunatoare pentru oameni, si pot chiar ajuta la promovarea sistemului imunitar al unei persoane. Cateva rapoarte au indicat ca expunerea regulata la noroi, mizerie, si alte substante neplacute in timpul anilor copilariei poate avea de fapt un efect profund asupra sistemului imunitar pe toata viata.

Beneficii sociale

Copiii mici invata sa astepte sa le vina randul si sa puna in practica auto-controlul, pregatindu-se si asteptand; ei pot fi atenti unul la celalalt pe fiecare echipament, si vor fi capabili sa comunice cu alti copii de pe platforme, poduri sau rampe ale structurilor din zona de joaca.

Beneficii din timpul verii

Intr-o zi torida de vara, da drumul la furtun si arunca apa curata peste tobogan. La capat plaseaza o jucarie Slip ‘n Slide pe care cei mici sa coboare. O piscina gonflabila poate oferi o aterizare amortizata de asemenea. Un model cu apa poate transforma orice curte intr-un parc acvatic in cateva minute. Apa curgand va calma fierbinteala metalului sau plasticului incins, ajustand temperatura catre un grad acceptabil, si va fi mai usor de folosit furtunul de gradina pentru una sau doua ore decat sa insotesti copiii la parcul local de distractie pentru o intreaga zi.

 


Aparat cu aerosol – Cum functioneaza tratamentul?

by Costin
Aparat aerosol compresor

Terapia in care este folosit un aparat cu aerosol este o modalitate revolutionara de a trata multe boli, inclusiv bolile obstructive ale cailor respiratorii.

Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin utilizarea unor aerosoli, pentru a obtine un efect local sau sistemic.

Cel mai mare avantaj al acestei terapii este ca, prin utilizarea unor doze mai mici de substante medicamentoase, efectele adverse sistemice sunt reduse ca raspuns la tipul de tratament, care este rapid. Dimensiunea particulelor este foarte importanta, deoarece aceasta administrare a medicamentului poate fi mult influentata prin acest aspect.

Aparat aerosol compresor

Tipuri de aparate cu aerosol

Exista mai multe tipuri de dispozitive care pot administra aerosol:

 • Nebulizatoare;
 • Dispozitive de inhalare cu pulbere uscata;
 • Dispozitive de inhalare presurizate cu doze masurate.

Folosirea fiecaruia dintre aceste dispozitive are avantaje si dezavantaje, caree bine sa fie intelese, in scopul de a optimiza beneficiile pentru sanatate. Terapia cu aerosol poate fi utilizata inclusiv in ventilatia mecanica, fiind o  parte a terapiei bronhodilatatoare, in medicatia anti-inflamatorie si, uneori, pentru inhalarea antibioticelor sau mucoliticelor.

Pentru a fi eficace in diferite conditii, este esential sa se cunoasca principiile si situatiile cand terapia ce foloseste un aparat cu aerosol poate fi aplicata.

Aparat aerosol ultrasunete

Aerosolii si corpul uman

In timp ce o persoana respira, aerosolii traverseaza gura, traheea, si bronhiile ce se ramifica in pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole, care contin pungi mici de aer (alveole).

Cel mai adesea terapia cu aparat cu aerosol utilizeaza bronhodilatatoarele care actioneaza pentru a relaxa caile respiratorii, astfel incat acestea sa devina mai spatioase, rezultand intr-o respiratie mai usoara. Majoritatea tratamentelor cu aerosol dureaza aproximativ 10 minute si se recomanda sa fie repetate de 3-4 ori pe zi.

Aparat aerosol mesh

Tratamentul cu aerosol – Procedura

Pentru ca terapia cu aerosoli sa fie eficienta, specialistii recomanda urmatorii pasi:

 • Este aleasa o zona care este confortabila, bine luminata si aproape de o sursa de alimentare;
 • Conecteaza aparatul cu aerosol la sursa de alimentare;
 • Spala-ti bine mainile inainte de instalarea componentelor dispozitivului de aerosoli sau inainte de manipularea medicatiei;
 • Se toarna medicatie in recipientul special al dispozitivului de aerosoli;
 • In cazul in care medicamentul este ambalat ca doza, se va masura cantitatea corecta si se dilueaza cu solutie salina sau apa;
 • Medicul iti va da cantitatile exacte si instructiuni specifice privind amestecul de medicamente;
 • Ataseaza capacul la containerul in care a fost plasat amestecul de medicamente;
 • Se introduce un capat al tubului de alimentare in containerul dispozitivului de aerosoli iar celalalt la unitatea sa. Conecteaza celalalt cablu al unitatii dispozitivului pentru aerosoli la o priza;
 • Persoana care va beneficia de aceasta terapie va sta in sezut si va porni dispozitivul de aerosoli. Ar trebui sa fie capabil sa vada modul in care pulberile sunt eliberate din piesa bucala a nebulizatorului. In cazul in care acest lucru nu se intampla, trebuie sa verifici din nou conexiunile si cantitatea de medicament;
 • Ambusura (piesa bucala) a dispozitivului va fi tinuta intre dinti, cu buzele lipite in jurul sau, si respirand normal pe gura nu pe nas;
 • Ritmul de respiratie normala nu este unul accelerat pentru ca medicamentul sa fie uniform distribuit in plamani;
 • Cand tratamentul este complet, opreste compresorul  de la aparatul cu aerosol.

Top
Copyright 2017 Derbydz Magazin | Owoot | Certificat energetic Timisoara | Masaj erotic Constanta | Raft metalic ieftin | Mese de tenis ieftine | Seif pt bani