Informatii utile despre certificatul energetic

Inca din anul 2013, nu se mai pot vinde ori inchiria legal locuinte sau cladiri daca proprietarul nu detine un certificat de performanta energetica (cunoscut mai mult sub denumirea de „certificat energetic”). De ce este nevoie insa de acest act?

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic este un document obtinut pe baza actelor puse la dispozitie de catre proprietar si in urma inspectiei locuintei careia i se va stabili acea performanta energetica. Sa nu confundam insa notiunea de certificat cu aceea de audit energetic, ne avertizeaza d-nul Laurentiu, profesionist care elibereaza certificat energetic in Iasi.

Auditul energetic, dar si certificatul energetic pentru un imobil sunt realizate de catre niste auditori energetici care sunt atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Se determina astfel eficienta energetica a respectivei cladiri, adica se calculeaza cantitatea de energie folosita pentru iluminarea, incalzirea si producerea apei calde dintr-o cladire ori dintr-un apartament.

Prin intermediul auditului energetic, care este o lucrare mult mai complexa decat certificatul de performanta energetica, se vor stabili si care sunt solutiile de reabilitare, eventual cele de modernizare termoenergetica si a instalatiilor de producere si transport a apei calde si a caldurii respectivei cladiri.

Cum se poate obtine certificatul energetic?

Certificatul de performanta energetica (numit si „certificat energetic”) va stabili doi indici principali: unul este clasa energetica – notata de la A (care este clasa cea mai rentabila) si pana la litera G – urmata apoi de nota energetica –situata intre 1 si 100, 100 fiind cea mai buna dintre note.

Acest act este intocmit, semnat si parafat de catre un auditor energetic care este atestat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Puteti gasi o lista cu toti auditorii energetici atestati atat pe site-ul MDRAP cat si pe pagina Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

De ce acte este nevoie pentru obtinerea unui certificat energetic?

Pentru ca sa se poata efectua analiza dar si calculele aferente in vederea eliberarii certificatului energetic, auditorului trebuie sa i se puna la dispozitie documentele:

  • documentul de proprietate al imobilului ori extrasul de carte funciara;
  • fisa cadastrala ori releveul cladirii sau apartamentului
  • datele cu privire la contorizarea energiei termice, la caracteristicile echipamentelor folosite pentru incalzirea imobilului, a conductelor de incalzire si de apa calda menajera, precum si date privind peretii exteriori, peretii terasei, acoperisul etc.

De ce este nevoie de certificatul energetic?

Acest act va trebuie pentru a inscriere rolul fiscal al cladirii (sau a unei parti dintr-o cladire). Oricare act de vanzare ori de inchiriere ce se incheie fara a exista acest certificat energetic este lovit de nulitate.
Marele avantaj al acestui act este ca el informeaza pe proprietarul sau pe chirias cu privire la cata energie se consuma pe metrul patrat/an. Veti putea deduce costurile pentru intretinerea cladirii plecand de la costul unitatii de energie (kWh).

Deci, certificatul energetic e o certificare a calitatii ( sau eficientei) imobilului si da imaginea de ansamblu privind costurile de intretinere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *