5 Aspecte de evaluat la achizitionarea unei centrale termice

Cumpararea unei noi centrale termice nu este un lucru pe care sa-l faceti prea des, asa ca, daca este timpul sa inlocuiti centrala termica doriti sa faceti acest lucru cum trebuie. Daca sunteti in cautarea unei noi centrale pentru casa sau biroul dumneavoastra, luati in considerare acesti cinci factori inainte de a stabili ce sa cumparati.

1. Sursa de combustibil

Cele mai frecvente centrale termice rezidentiale functioneaza cu gaz sau cu electricitate ca sursa de combustibil. Daca rezervorul existent in centrala este alimentat cu gaz, asigurati-va ca foloseste gaz natural sau propan. Centralele termice cu gaz au, in general, un cost initial mai ridicat si necesita o ventilatie speciala pentru sanatate si siguranta. Cu toate acestea, isi compenseaza costurile initiale pe termen lung cu un cost de functionare mai mic, conform informatiilor oferite de site-ul www.montaj-centrale-termice.net. Modelele electrice tind sa aiba un cost initial mai mic, dar de obicei au costuri de operare mai mari.

2. Eficienta energetica

Indiferent de sursa de combustibil pe care o alegeti, o centrala termica poate fi al treilea consumator de energie din casa dumneavoastra. Prin urmare, ati vrea sa alegeti o unitate noua care sa fie eficienta din punct de vedere energetic, daca este posibil. Uitati-va la ratingul Factor de energie (EF) pe unitate. Aceasta evaluare masoara cat de eficient transforma o unitate energia in caldura si cat de multa caldura se pierde in timpul depozitarii. Cu cat factorul de energie este mai mare, cu atat centrala termica este mai eficienta.

3. Tipul de stocare

Centralele termice cu rezervoare raman cea mai populara optiune. Un boiler electric functioneaza prin incalzirea si stocarea continua a apei calde, eliberand-o din partea superioara a rezervorului atunci cand apa calda este pornita. Pentru a inlocui apa fierbinte, apa rece patrunde in fundul rezervorului, asigurandu-se ca rezervorul este intotdeauna plin. Deoarece apa este incalzita continuu in rezervor, energia poate fi irosita chiar si atunci cand niciun robinet nu este pornit. Noile modele de stocare eficiente din punct de vedere energetic reduc cantitatea de pierderi de caldura si risipa de energie.

Este posibil sa se elimine risipa de caldura si sa se reduca consumul de energie cu 20 pana la 30 la suta cu centralele termice la cerere sau fara rezervor, care sunt fie electrice, fie cu gaz. Cu aceasta optiune, apa rece se deplaseaza printr-o conducta in unitate si este incalzita dupa cum este necesar. Cu aceste sisteme, nu ramaneti niciodata fara apa calda.

4. Capacitate de stocare

Majoritatea centralelor termice cu rezervor sunt evaluate in functie de cati litri detin. Evaluarea la prima ora si valoarea litrilor pe minut pentru centralele termice cu rezervor indica cat de repede este incalzita si livrata apa intr-o anumita perioada de timp. Centralele termice la comanda nu contin apa, dar valoarea litrilor pe minut indica „capacitatea” debitului. Daca intentionati sa extrageti apa calda din mai multe surse simultan, va recomandam sa luati in considerare doua sau mai multe unitati care sa functioneze in paralel pentru un debit adecvat.

5. Spatiul necesar

Un alt factor de luat in considerare pentru montaj centrale termice este spatiul disponibil. Daca zona dumneavoastra nu gazduieste o centrala termica de dimensiuni standard, exista optiuni alternative. Boilerele electrice sau centralele slim sunt mai scurte si mai late decat centralele standard, permitandu-le sa retina aceeasi cantitate de apa, in acelasi timp incapand in zone cu spatiu limitat. Acest lucru le va permite sa fie instalate in spatii care sa nu va incurce, cum ar fi spatiile auxiliare si sub dulapuri. Centralele termice fara rezervor ocupa de obicei foarte putin spatiu in comparatie cu optiunile traditionale cu rezervor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *