Probabil toata lumea are aceasta teama: masina dvs. de spalat se strica in mijlocul unui ciclu, inundandu-va camera. Sau frigiderul dvs. se defecteaza dupa ce tocmai ce l-ati reumplut. Sau cuptorul dvs. nu mai functioneaza chiar inaintea unei mari mese de sarbatori. Ceea ce multi nu inteleg este ca atat acestea cat si alte defectiuni majore ale electrocasnicelor pot fi evitate cu putina grija tandra si iubire.
Iata cateva idei de intretinere a electrocasnicelor, pe care le puteti realiza singur in 10 minute, pentru aparate cat mai longevive:
- Verificati daca usa cuptorului are o sigilare stransa. Fara o sigilare adecvata, cuptorul dvs. poate pierde mai mult de 20% din caldura. Rezultatul este ca mancarea dvs. se va gati in mai mult timp sau se va gati inegal. Pentru a verifica starea sigiliului, deschideti usa cuptorului si localizati garnitura de cauciuc sau fibra de sticla din jurul perimetrului usii. Pipaiti pentru a simti daca exista zone rupte, zgariate sau deformate si inchideti usa pentru a vedea daca puteti gasi scurgeri. Daca gasiti aceste lucruri, inlocuiti sigiliul.
- Schimbati filtrul de apa al frigiderului. Filtrele care nu elimina eficient contaminantii si impuritatile ar putea sa va expuna la apa daunatoare. Instructiunile pentru schimbarea filtrului variaza in functie de model, dar majoritatea sunt foarte usor de schimbat, necesitand doar intoarcerea filtrului cu un sfert de inch si scoaterea acestuia sau blocarea acestuia in pozitie. Efectuati aceasta sarcina simpla la fiecare trei pana la sase luni, in functie de consumul de apa, recomanda tehnicienii unei firme de reparare electrocasnice.
- Curatati colturile ruginite ale suporturilor de vase. Rugina pe colturile rafturilor masinii de spalat vase va poate adera si va poate ruina vasele si vesela. Pentru a rezolva aceasta problema, cumparati un set de reparare a colutilor si utilizati un material de etansare pentru a adera varfurile de inlocuire peste orice colt ruginit sau ciobit. Lasati sa se usuce timp de cel putin 24 de ore inainte de a porni masina de spalat vase.
- Curatati si dezodorizati aparatul de eliminare a gunoiului. Opriti aparatul si uitati-va in canalul de scurgere pentru orice obiect mare, blocat. Folositi clesti sau alt instrument – nu mainile – pentru a elimina blocajele. Se toarna un amestec de cuburi de gheata si sare sau otet pe canal. Lasati sa curga apa rece peste el timp de 10 secunde si porniti aparatul. Pentru a indeparta mirosurile, puneti o mana de coji de citrice in aparat, lasati sa curga apa rece si porniti-l.
- Curatati evacuarea uscatorului. Scamele din evacuarea uscatorului nu numai ca reduc eficienta aparatului, ci reprezinta un pericol de incendiu. Pentru a-l curata, slabiti clema si trageti evacuarea de pe spatele uscatorului. Indepartati bucatile mari de scame din tubulatura si gaura din spate cu mainile sau, daca nu puteti ajunge, razuiti usor cu un cuier indreptat. Aspirati si reatasati.
- Verificati furtunurile masinii de spalat. Majoritatea inundatiilor masinii de spalat sunt cauzate de scurgeri in furtun. Verificati furtunurile care se conecteaza la panoul din spate al masinii de spalat pentru a detecta eventuale fisuri, scurgeri sau puncte slabe de pe acestea.
- Curatati filtrul aerului conditionat. Filtrele infundate sau murdare restrictioneaza fluxul de aer, reducand eficienta energetica, precum si durata de viata a aparatului. Drept urmare, filtrele trebuie curatate la fiecare doua pana la patru saptamani. Pentru a curata filtrul, scoateti panoul frontal al aparatului. Daca este un filtru reutilizabil, aspirati-l pentru a indeparta cat mai multa murdarie posibil. Filtrele de unica folosinta pot fi pur si simplu inlocuite.