Ce e util sa stii despre schimbul valutar

Aproape fiecare persoana are nevoie de valuta in fiecare luna. Unele persoane pentru a isi plati chiria, altele pentru rata la banca si cei mai norocosi pentru a pleca in concediu. Indiferent de situatia in care te aflii, cu siguranta te lovesti de intrebarea “Cum gasesc cel mai convenabil curs de schimb valutar?”.

Prea multe persoane fac greseala de a astepta ziua de salariu, dupa care imediat fug si cumpara valuta pentru diferitele nevoi. Chiar si asa, in general, acesta este cel mai prost moment si prin acest comportament pierzi sume importante de bani pe parcursul unui an. Trebuie sa urmaresti in permanenta cursul BNR si sa vezi cand exista fluctuatii.

Cum iti dai seama daca cursul de schimb este avantajos?

De cele mai multe ori, un curs de schimbare valuta in Vaslui avantajos inseamna o diferenta fata de cursul BNR de cel mult unu sau doi bani. BNR va afisa in fiecare zi un curs nou, iar casele de schimb valuar si bancile si-l modifica pe al lor in functie de acesta. Spre exemplu, atunci cand cursul BNR este de 4,75 lei/euro, iar al casei de schimb valutar este de 4,77, cu adevarat ai parte de un curs profitabil. Aceeasi regula se aplica pentru orice valuta, fie ca alegi sa cumperi sau sa vinzi. Daca schimbi 1000 de euro, probabil nu este o diferenta foarte mare, dar daca schimbi o suma mai mare sau schimbi des sume mici, vei observa ca realizezi economii importante.

Cum gasesti cel mai bun schimb valutar?

In cazul in care faci pentru prima data un schimb valutar este posibil sa crezi ca bancile iti vor oferi un curs de schimb mai bun, in special pentru ca ofera mai multa incredere decat casele de schimb. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca o banca iti va da un curs valutar mai prost cu 1-1,5% fara de cel pe care il primesti la o casa de schimb valutar.

Exista mai multe portaluri care ofera o privire de ansamblu pentru a te ajuta sa alegi cea mai avantajoasa oferta pentru a-ti schimba banii. Un portal precum curs-valutar-bnr.ro, de exemplu, iti ofera valoarea de cumparare si vanzare la zi pentru euro si dolar pentru primele 22 de banci ale Romaniei.

Atunci cand urmaresti pentru cateva zile un astfel de portal, vei observa ca exista un trend in ceea ce priveste modul in care se misca cotatiile. Vei putea sa stii in permanenta la ce banca gasesti cel mai bun curs valutar si care este directia in care se indreapta cursul. Astfel, poti beneficia de cele mai avantajoase oferte. Orice curs valutar care este foarte apropiat de cursul BNR iti va aduce un profit suplimentar, mai ales atunci cand schimbi sume mari de bani.

Cum sa faci tranzactia: la casa de schimb sau in contul bancar?

Exista insa o alta situatie in care se afla multe persoane si pe care trebuie sa o discutam. Atunci cand ai suma de bani intr-un cont bancar nu va fi profitabil sa o scoti in numerar, sa mergi sa o schimbi la o casa de schimb valutar si sa aduci banii inapoi. Comisionul de ridicare numerar va depasi profitul pe care il obtii prin cursul de schimb mai bun.

Exista multe banci care ofera oportunitatea de schimb valutar direct in cont. Mai mult, de fiecare data curul de schimb pentru aceasta operatiune este mai bun decat la ghiseu. In plus, bancile sunt dispuse sa negocieze mai mult cursul la sume mai mari daca esti client si ai banii in cont.

Totusi, inainte de a lua orice decizie sau de a face schimbul valutar, este important sa te informezi corespunzator si sa stii exact ce urmeaza sa faci. Gasesti aceste informatii online sau in agentia bancara. Retine ca fiecare banca este libera sa isi stabileasca cotatiile valutare dupa bunul plac, asa incat trebuie sa studiezi piata inainte de a lua o decizie.

In principiu, acest tip de tranzactii incep sa devina profitabile de la o suma de 500 de euro in sus, dar depinde de la caz la caz. Practic, tot ceea ce trebuie sa faci este sa compari oferta banci cu cea a casei de schimb valutar la care apelezi de obicei si sa faci un calcul pentru a vedea diferenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *