Cum sa cureti un dozator apa

Daca ai un dozator apa, trebuie sa il cureti in mod regulat. Este recomandat sa il cureti de fiecare data cand schimbi sticla sau cel putin o data la 6 saptamani. Pastrarea curata a apei este cea mai importanta parte pentru mentinerea dozatorului de apa. Din fericire pentru tine, curatarea acestuia nu solicita decat putin timp, apa si inalbitor sau otet.

dozator apa

Prepararea solutiei

Toarna intr-o galeata 4 l de apa. Indiferent daca folosesti inalbitor sau otet, aceasta este cantitatea de apa recomandata. Alege o galeata cu maner sau una care este usor de manevrat. Daca folosesti o solutie cu inalbitor, asigura-te ca nu poti  stropi, din greseala, picaturi pe podea sau pe hainele tale.

Solutia cu inalbitor: Adauga 20 ml de inalbitor pentru fiecare 4 l de apa. Daca e posibil, foloseste un inalbitor fara miros pentru a face clatirea mai usoara.  Amesteca usor solutia folosind manusi de unica folosinta (o precautie recomandata, dar nu necesara) si asigura-te ca faci acest lucru intr-un loc care nu va fi afectat daca versi putina solutie, cum ar fi o chiuveta mare.

Solutia cu otet. Pentru acesta solutie vei avea nevoie de otet nediluat, o galeata si apa. Daca vrei sa maschezi mirosul de otet poti folosi 20-30 ml de suc de lamaie. Se amesteca o parte de otet pentru fiecare 3 parti de apa. Deci, daca vrei 4 litrii de solutie vei folosi 1 l de otet si 3 l de apa. Adaugarea sucului de lamaie se face dupa amestecarea celor 2 ingrediente.

Ca masura de precautie, trebuie sa stii ca otetul este cu 10 -20 % mai putin eficient decat inalbitorul pentru a dezinfecta un dozator apa. Desi apa imbuteliata contine foarte putine bacterii, este posibil ca acestea sa se dezvolte si ca creasca in timp daca dozatorul apa nu este igienizat cum trebuie.

racitor apa

Curatarea dozatorului de apa

Deconecteaza aparatul si indeparteaza sticla. Asigura-te ca acesta nu este conectat la electricitate si ca nu exista un alt prelungitor in apropiere de locul in care lucrezi pentru a evita orice posibilitate, oricat de mica, de a te electrocuta.

Foloseste un burete curat pentru a curata partile interioare ale dozatorului de apa, si toarna restul solutiei in rezervorul interior al aparatului. Lasa solutia sa actioneze timp de maxim 5 minute (nu mai mult pentru a evita uzura), apoi las-o sa curga prin robinetul de apa rece intr-o alta galeata.

Clateste dozatorul apa. Umple de 3-4 ori rezervorul interior cu apa curata si scurge-o prin robinetul de apa rece. Acest pas trebuie facut cu multa minutiozitate pentru a te asigura ca nu ramane niciun gust de inalbitor sau otet. Indeparteaza tava de scurgere si curata cu multa atentie atat tava cat si spatiul de sub aceasta. Un mediu umed este ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea trebuie sa te asiguri ca, inaine de a monta tava la locul ei, aceasta este complet uscata.

Spala-te bine pe maini inainte de a monta o noua sticla de apa. Scoate capacul si plaseaz-o locul ei. Daca vezi bule de aer ridicandu-se catre partea de sus a sticlei, insemna ca sticla a fost montata cum trebuie. Verifica ambele robinete si umple un pahar cu apa. Gusta apa pentru a te asigura ca acesta nu a retinut nicio urma de inalbitor sau otet.

Atentie:

Nu lasa o sticla de apa pentru mai mult de 30 de zile in dozatorul apa. La fel ca produsele alimentare, apa imbuteliata contine diverse bacterii, desi putine la numar, care pot deveni o problema odata cu trecerea timpului. Evita atingerea cepurilor de apa pentru a nu lasa urme ce pot contamina apa sau a altor persoane care folosesc un dozator apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *