Folii auto omologate – Ghidul cumparatorului

Exista o multime de lucruri de luat in considerare atunci cand instalati folii auto omologate, si odata ce ati aflat despre toti factorii care afecteaza calitatea instalarii de folii auto omologate veti putea intelege de ce un atelier auto ar putea taxa 700 lei pentru acest serviciu, in timp ce altele taxeaza doar 450 lei.

folii auto omologate

Primul lucru la care trebuie sa fiti atent este tipul de folie utilizat, deoarece face cea mai mare diferenta si este cel mai usor de verificat. Toate acele folii decolorate si chiar purpurii pe care le vedeti, sunt rezultatul folosirii unor produse de calitate inferioara. Unele tipuri de folii auto omologate ieftine, de asemenea, au tendinta de a se dezlipi sau de a lasa urme de adeziv pe fereastra, si pot forma bule dupa ce au fost expuse la soare timp de cateva luni. Acesta este intr-adevar un lucru la care trebuie sa fiti foarte atent pentru ca o folie de o calitate scazuta ar putea arata foarte bine imediat dupa instalare, dar pe termen lung  va aduce multe probleme. Pentru a nu pierde banii, interesati-va si intrebati diferiti mecanici ce fel de folie auto folosesc si daca aceasta vine cu o garantie pe viata sau fara nicio garantie. Foliile auto omologate, cum ar fi LLumar sau 3M sunt durabile si ar trebui sa aiba aceeasi durata de viata ca si masina, presupunând ca acestea sunt instalate corect. Cele mai multe folii auto ieftine sunt de slaba calitate, si vor aduce probleme odata cu trecerea timpului. Ele sunt bune daca nu planuiti sa pastrati masina pentru mai mult de un an, dar daca doriti durabilitate, ar trebui sa evitati foliile ieftine.

Foliile auto sunt clasificate in functie de procentajul de lumina care poate trece prin acestea. Deci, de exemplu, 5% (folosita la limuzine) permite ca 5% din lumina sa treaca prin ea in timp ce blocheza 95%,  50%  ar taia la jumatate lumina. Atunci cand decideti ce procentaj vreti pentru folia auto, trebuie sa luati in considerare legislatia, aspectul, si vizibilitatea din interiorul masinii. Multi oameni uita sa ia in considerare faptul ca prin ferestrele fumurii este mai greu sa vada in exterior, mai ales pe timp de noapte. Efectul nu este la fel drastic ca atunci cand se uita din exterior in masina, dar vizibilitate este redusa destul incat sa fie un factor important in decizia pentru instalarea de folii auto omologate, mai ales cand conduceti cu precadere pe intuneric. In general, orice folie auto de 20% nu produce probleme semnificative, decat daca nu faceti ceva stupid cum ar fi sa acoperiti intregul parbriz. Daca aveti de gand sa instalati o folie cu 10% pentru limuzina sau chiar masina, ar trebui sa luati in considerare faptul ca veti fi nevoit sa rulati geamurile pentru a putea vedea clar pe timp de noapte.

Toate foliile auto taie 99% din razele UV, indiferent de procentaj, astfel incat asta nu ar trebui sa fie un factor in decizia dvs. Reducerea caldurii functioneaza asa cum e de asteptat, cu cat este mai inchisa la culoare folia, cu atat opreste mai mult caldura. Totul depinde de aspectul pt care il doriti, ce vi se pare ca se potriveste cu masina dvs. Acest lucru este complet alegerea dvs., dar am cateva ponturi, acumulate din experienta personala si dupa ce am instalat folii auto pentru multe masini. Daca aveti o masina de lux nu va recomand sa instalati o folie prea intunecata. Acesta poate ruina complet aspectul clasic al unei masini de lux, in timp ce alegerea de folii auto omologate deschise la culoare (sa zicem 40-50%) adauga un plus de eleganta masinii. Foliile extrem de inchise se potrivesc numai unor masini tunate sau limuzinelor.

1 Comment

  1. Am avut parte si de folie montata de firme, si de folie montata de “amatori”, si pot spune ca diferenta de pret nu prea se justifica. Ma rog, daca iei in calcul salarii si impozite, atunci poate ca da…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *