Suplimente nutritive naturale: Tot ce trebuie sa stiti

Majoritatea adultilor din Romania intrebuinteaza unul sau mai multe suplimente nutritive naturale zilnic sau ocazional. Aceste produse vitamine, minerale, plante medicinale si produse vegetale, aminoacizi, enzime si multe alte componente. Ele sunt disponibile sub diferite forme: traditionalele pastile, capsule si prafuri, precum si sub forma de bauturi si batonase energizante. Produsele populare au in componenta vitaminele D si E, minerale ca fier si calciu, plante medicinale ca ehinaceea si usturoiul, si produse speciale ca glucozamina, probiotice si grasimi de peste.

Ambalajul produsului

Toate produsele marcate ca suplimente nutritive naturale contin un panou de date unde sunt enumerate ingredientele, cantitatea de ingrediente active per doza si alte adaosuri de substante (ca umpluturi, lianti si arome). Producatorul sugereaza o doza spre administrare, insa medicul poate decide o alta cantitate care vi se potriveste dvs.

Eficacitatea

In cazul in care nu consumati o varietate de alimente nutritive, careva suplimente va pot ajuta sa supliniti cantitatea adecvata de nutrienti esentiali. Totusi, suplimentele nu pot lua locul alimentelor variate ce sunt importante pentru o alimentare sanatoasa.

Suplimente nutritive naturale

Dovezile stiintifice arata ca unele suplimente nutritive naturale sunt benefice pentru sanatatea generala si pentru supravegherea starii sanatatii. Spre exemplu, calciu si vitamina D sunt importante pentru mentinerea tariei oaselor si reducerea pierderii masei osoase; acidul folic scade riscul anumitor defecte natale; iar acizii grasi omega 3 din grasimile de peste pot ajuta unor persoane cu boli de inima.

Alte suplimente necesita o studiere mai ampla pentru a determina valoarea lor. Agentia de administrare a alimentelor si medicamentelor din Romania nu determina daca suplimentele sunt eficiente inainte de a fi comercializate.

Siguranta si Riscul

Multe din aceste produse contin ingrediente active ce pot avea un efect puternic asupra organismului. Fiti mereu precauti la posibilitatea aparitiei unor reactii adverse, in special cind luati un produs nou.

Ele pot cauza reactii adverse sau dauna cind sunt administrate in locul medicamentelor sau cind sunt administrate concomitent mai multe suplimente nutritive naturale. Unele pot spori riscul singerarii sau, daca sunt administrate pina la sau dupa o interventie chirurgicala, pot afecta reactia organismului la anestezie. Acestea pot, de asemenea, interactiona cu unele medicamente prescrise, in felul in care pot cauza neplaceri. Aici sunt doar citeva exemple:

  • Vitamina K poate reduce actiunea unor coagulante ce impiedica coagularea singelui.
  • Sunatoarea (Hypericum perforatum) poate accelera defalcarea multor medicamente (inclusive a antidepresantelor si anticonceptionalelor) si prin urmare diminuind eficacitatea acestora.
  • Suplimentele de antioxidanti, ca vitaminele C si E, pot reduce eficacitatea catorva tipuri de chimioterapii impotriva cancerului.

Vitamine

Luati in consideratie ca unele ingrediente din suplimentele nutritive naturale sunt adaugate unui numar tot mai mare de alimente, inclusiv cerealelor pentru micul dejun si bauturilor. In rezultat, puteti administra mai multe ingrediente decit credeti, iar mai mult poate sa nu fie mai bine. Administrind mai mult decit aveti necesitatea este mereru mai costisitor si de asemenea, poate creste riscul de a dezvolta reactii adverse. Spre exemplu, surplusul de administrare a vitaminei A poate cauza migrene si poate dauna ficatului, poate reduce taria oaselor si poate cauza defecte natale. Excesul de fier cauzeaza stare de greata si voma si poate dauna ficatului si altor organe.

Fiti precauti in administrarea suplimentelor nutritive naturale daca sunteti insarcinata sau alaptati. De asemenea, fiti precauti la administrarea lor (pe linga un produs de baza cu multivitamine/produs mineral) copiilor. Majoritatea produselor nu au fost testate ca fiind sigure pentru femeile insarcinate, care alapteaza sau pentru copii.

Daca aveti suspiciuni ca ati avut o reactie serioasa din cauza unui produs de acest gen, informati medicul.Aditional, raportati reactia dvs catre compania suplimentului alimentar natural folosind informatia de contact de pe ambalajul produsului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *